Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schaapskudde Het Soerel failliet

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
schapen_01.jpg
Deze week valt het doek voor schaapskudde Het Soerel, de enige rondtrekkende schaapskudde op de Veluwe.
Cultureel erfgoed verdwijnt
Opdrachtgevers zoals Natuurmonumenten begroten te weinig geld voor schapenbegrazing, waardoor schaapherders niet meer uit de kosten komen. Naar verwachting zullen meer zelfstandige schaapherders failliet gaan. Hierdoor dreigt levend Nederlands cultureel erfgoed voorgoed te verdwijnen.
Niet concurreren
Opdrachtgevers begroten te weinig geld om schapenbegrazing te realiseren. Hierdoor moeten herders werken voor een tarief dat niet eens de helft van de marktwaarde bedraagt. Een herder die marktconforme prijzen aanhoudt, komt dus niet meer uit de kosten. Schaapskudde Het Soerel kon niet concurreren bij de aanbesteding van een begrazingsopdracht die voor 40 procent onder de gangbare prijzen uit kwam.
Duurzaam natuurbeheer
Door het verdwijnen van rondtrekkende schaapskuddes, verliest Nederland niet alleen levend cultureel erfgoed, maar ook een duurzame en rendabele vorm van natuurbeheer. De herder en zijn kudde zijn te zien als ‘natuurlijke natuurbeheerders’ en hebben vele – ecologische – voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld mechanisch maaien.
Bron: schapenopdrift.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.