Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schaapherders hebben geld nodig

  •  
10-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schaap1_01.jpg
Een groot aantal traditionele schaapherders heeft geen geld meer om hun kudde door de winter te helpen. Er is minstens 30.000 euro nodig om wintervoer te kopen en stallen te huren.
Noodkreet
Dat staat in een noodkreet van het Gilde van Traditionele Schaapherders. Het gilde is dinsdag op internet een donatie-actie gestart om te voorkomen dat schaapherders hun kudde naar het slachthuis moeten brengen.
Concurentie
Volgens het gilde zijn er in Nederland nog veertig herders die met een eigen kudde over de heide lopen. De zelfstandige herders krijgen steeds meer concurrentie van begrazingsbedrijven, die een kudde in opdracht een natuurgebied laten afgrazen. Er loopt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar de toekomst van herders. Het resultaat daarvan is naar verwachting begin volgend jaar klaar.
Het gilde hoopt voldoende geld binnen te krijgen om ook een zogeheten broodfonds te starten. Daar kunnen herders een beroep op doen als ze tijdelijk niet in staat zijn met hun kudde rond te trekken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.