Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Schaalvergroting varkensboeren zet door

29 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Varkens_pixabay

© Pixabay

Het aantal varkens is dit jaar met 2 procent gedaald tot 12 miljoen. De schaalvergroting in de varkenshouderij zet wel door. Het aantal varkens per bedrijf nam met 1 procent toe tot bijna 3000. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Enorme stijging

Zes op de tien varkens lopen rond in een boerderij met 5000 soortgenoten of meer. Aan het begin van de eeuw was dat nog één op de tien.

"Varkenshouders zijn ondernemers, dus als ze mogelijkheid zien om door schaalvergroting meer winst te maken, dan doen ze dat," aldus Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS. Ze breiden volgens hem ook uit omdat ze een financieel gezond bedrijf willen doorgeven als ze stoppen met werken. "Uit onze cijfers blijkt dat grotere bedrijven makkelijker bedrijfsopvolging vinden."

Overnames

In Noord-Brabant lopen veruit de meeste varkens rond, bijna 6 miljoen. Bedrijven met 5000 dieren of meer zijn hier goed voor twee derde van de varkensstapel. In Limburg is dit percentage nog iets hoger.

Deze varkens lopen vaak niet in dezelfde stal rond. Vaak gaat het om bedrijven met meerdere stallen naast elkaar en zelfs op verschillende locaties. Grote varkensboeren nemen ook kleinere concurrenten over, volgens Pierik.

Megastallen

Noord-Brabant en Limburg zijn overigens wel de provincies met de meeste megastallen. In deze provincies staan respectievelijk 36 en 97 stallen die boven de grens zitten van 7500 vleesvarkens of 1200 moedervarkens. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier op 2017-cijfers van de Wageningen Universiteit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.