Vroege Vogels

Save Our Sharks crowdfunding voor Sint Maarten

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Irma verwoesting

© bron: Save Our Sharks

De campagne Save Our Sharks wil geld ophalen om haaienbescherming en onderzoeksprojecten rond Sint Maarten zo snel mogelijk weer op het oude niveau te brengen. Het doel is 8000 euro waarmee een belangrijke kraamkamer van haaien kan worden hersteld. Ook wil de organisatie geld gebruiken voor akoestische ontvangers waarmee gezenderde haaien kunnen worden gevolgd. 

Herstel haaien broedgebied Mullet Pond

Orkaan Irma heeft verwoestende gevolgen gehad voor het Caribisch gebied. Alleen al op Sint Maarten wordt geschat dat 95% van de gebouwen is vernietigd. De natuur heeft ook flink te lijden gehad, zo ook onderwater. De eerste beoordelingen na Irma schetsen een grimmig beeld van de onderwaterwereld rond Sint Maarten. Koraalriffen, zeegrasbedden en mangrovebossen hebben enorme schade opgelopen. Bovendien zorgen gezonken boten, die bovendien olie en brandstof lekken, en de grote hoeveelheden weggewaaide en aangespoelde rommel voor ernstige vervuiling. Mullet Pond, een beschermd natuurgebied met veel van de laatste nog overgebleven mangrovebossen van Sint Maarten, is bezaaid met rommel en gezonken boten en de mangroves zijn ernstig beschadigd. Mangroves zijn belangrijke kraamkamers voor jonge haaien die er beschutting vinden totdat zij groot en sterk genoeg zijn om naar het koraalrif te verplaatsen.
Voorenna Irna Mullet Pod

© Mullet Pod voor en na Irma, bron: Save Our Sharks

Mullet Pond voor en na Irma, bron Save Our Shark s

Vervanging materiaal voor onderzoek

De Sint Maarten Nature Foundation heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de haaienpopulaties rond het eiland. Zo zijn verschillende haaien voorzien van een op maat gemaakte akoestische zender. De zeer sterke stroming die Irma teweeg heeft gebracht heeft de akoestische ontvangers waarmee de gemerkte haaien werden gevolgd weggespoeld of verwoest. Met de zenders zijn de wetenschappers veel te weten gekomen over de migratiepatronen, gedrag en levensloop van de haaien. De verzamelde informatie is van groot belang voor een beter beleid en wetgeving voor de bescherming van haaien. Door de verwoesting van de zenders ligt het onderzoek nu stil en zal er veel kostbare data verloren gaan als ze niet worden vervangen.

Crowdfunding Save Our Sharks

De kosten voor het opruimen van Mullet Pond en het aanschaffen van nieuwe akoestische ontvangers wordt geschat op meer dan €15.000,-. Save Our Sharks hoopt tenminste €8.000,- op te halen met de crowdfundingcampagne . Daarmee zou een goed begin gemaakt kunnen worden met het opruimen van Mullet Pond en het herstellen van de beschadigde onderwaternatuur. Maar het zou natuurlijk geweldig zijn als er meer wordt opgehaald en beide projecten kunnen worden aangepakt.
Bron: Save Our Sharks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

vroegevogels
vroegevogels16 nov. 2017 - 9:49

test

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.