Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Samenwerking tussen planten en schimmels kan klimaatverandering vertragen

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
Gele_Beuk_Corinne_Welprs

De beukenboom is een van de vele soorten die de speciale symbiose aangaat

© Corinne Welp

Door een speciale samenwerking tussen planten en schimmels te bevorderen, kan klimaatverandering worden vertraagd. Dat stellen onderzoekers van onder andere het Centrum van Milieuwetenschappen in Leiden.

Symbiose

Bij de speciale samenwerking tussen planten en schimmels, de zogenaamde mycorrhiza symbiose, voorzien schimmels planten van voedingsstoffen, terwijl deze planten koolstof leveren aan de schimmels. Dit proces speelt een belangrijke rol bij het vastleggen van koolstof in de bodem.

Doordat de mens maarliefst 50 tot 75 procent van alle ecosystemen op het land heeft veranderd, is ook veel vegetatie met deze schimmels verdwenen. De studie in Nature Communications toont nu aan dat deze aangepaste ecosystemen veel minder goed in staat zijn om koolstof in de bodem vast te leggen. Het gevolg: meer koolstof in de atmosfeer en een verhoogd broeikaseffect.

Klimaatverandering tegengaan

Vanwege de complexiteit van de relaties tussen planten en schimmels en de vele soorten die erbij betrokken zijn, is het moeilijk om de wereldwijde impact van dergelijke symbioses in te schatten. De studie is dan ook de eerste die een wereldwijd overzicht geeft van de verspreiding van deze symbioses over de planeet, en een schatting maakt van hun bijdrage aan koolstofopslag in de bodem. Zelfs na afname van de planten die samenwerken met schimmels, stelt het onderzoek vast, slaan ecosystemen met vegetatie mèt schimmels wereldwijd nog steeds ongeveer 350 gigaton koolstof op; voor ecosystemen met andere vegetatietypen is dat maar 29 gigaton.

De auteurs pleiten voor herstel van inheemse vegetatie met de juiste bodemschimmels, vooral in verlaten landbouwgrond en kale grond, om de koolstofopslag in de bodem te herstellen. Hoofdauteur Nadia Soudilovskaia: ‘We moeten ons bodembeheer dringend veranderen. Op die manier kunnen we koolstofuitstoot via de bodem tegengaan en de toename van broeikasgassen in onze atmosfeer verminderen.’


Bron: Universiteit Leiden, Wikipedia

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor