Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Samengaan mosselzaadvisserij en natuur

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mossel.jpg
Mosselzaadvisserij heeft gevolgen voor de onderwater natuurwaarden van de westelijke Waddenzee. De effecten zijn echter van beperkte duur, en treden alleen op na visserij op zaadbanken in relatief stabiele gebieden.
Minder vissen
Direct na mosselzaadvisserij zijn daar minder vissen en bodemdieren op de beviste plekken. Na een jaar is er geen verschil meer te meten met de onbeviste locaties. Op de kweekpercelen, waar het opgeviste mosselzaad wordt uitgezet, gedijen de bodemdieren en vissen net zo goed als op de wilde banken.
Kweekpercelen
Er zijn dus wel visserij effecten, maar er zijn op de kweekpercelen ook mogelijkheden om natuurwaarden te bevorderen. Dit blijkt uit het zesjarige onderzoeksproject PRODUS, dat is uitgevoerd door IMARES Wageningen UR, NIOZ, Buro MarinX en Buro Kersting.
Effecten mosselzaadvisserij in voorjaar en najaar
Na mosselzaadvisserij in het voorjaar zijn de effecten op het mosselbestand nog twee jaar zichtbaar. Door de visserij zijn er ook effecten op de overige fauna  in de gebieden waar is gevist; na een jaar verschilt de fauna niet meer van de onbeviste plekken. Mosselzaadvisserij in het najaar is gericht op instabiel gelegen banken.
Winterstormen
Dat zijn plekken waar veel jonge mosselen de winter niet overleven; ze komen om in winterstormen of vallen ten prooi aan predatoren, zoals zeesterren en krabben. Uit het onderzoek blijkt dat er na visserij geen verschillen te zien zijn in mosselvoorraad en biodiversiteit tussen gebieden waar wel en waar niet is gevist.
Meer kans
Visserij in het najaar heeft dus tot gevolg dat mosselen, die anders verloren zouden gaan, naar percelen worden verplaatst waar ze meer kans hebben te overleven.
Bron: Wageningenur.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.