'Samengaan economie en ecologie vergt trendbreuk'
• 28-02-2007
• leestijd 1 minuten
De streefwaarden op het terrein van klimaat en energie (zoals 30% minder CO2-emissie in 2020) lijken verder te gaan dan de Europese ambities en kunnen slechts bereikt worden via sterke veranderingen in technologie, en in gedrag van burgers en bedrijven. De jaarlijkse maatschappelijke kosten van het huidige voorstel zouden naar schatting 8 tot 9 miljard euro bedragen in 2020. Door een kleinere inzet op duurzame energie en energie-besparing en een grotere inzet op andere routes zoals CO2-opslag en op andere broeikasgassen, kunnen ongeveer gehalveerd worden.
De in het regeerakkoord extra vrijgemaakte financiële middelen (500 miljoen euro) kunnen alleen toereikend zijn als:
Door aanvullend beleid ook burgers en bedrijven worden aangezet tot extra investeren. Een lagere inzet wordt geaccepteerd op de doelen voor besparing en duurzaam. Aanvullend emissiereducties in het buitenland worden aangekocht.
Actieve rol in Europa
Het kabinet kiest terecht voor een actieve rol van Nederland in Europa. Een nieuwe balans tussen economie (behoefte aan gelijk speelveld) en ecologie (grensoverschrijdende milieuproblemen) kan praktisch gesproken uitsluitend in Europees verband worden gerealiseerd.
Efficiency combineren met minder complexiteit
De verhoging van de efficiency van de Rijksdienst die het kabinet voorstelt, vereist tegelijk vereenvoudiging van beleid, ook van milieubeleid. Dit leidt tot een grotere transparantie voor de burger en betere uitvoerbaarheid, maar ook tot meer grofmazige regelgeving waardoor minder aan individuele wensen tegemoet kan worden gekomen.