Salmonella gevonden in gourmetpakket
• 09-12-2015
• leestijd 2 minuten
© Foto van http://www.istockphoto.com/
Wakker Dier heeft salmonella aangetroffen in een gourmetpakket van een Nederlandse supermarkt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en betreffende supermarkt zijn ingelicht en gaan stappen ondernemen. Salmonella is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand.
Onderzoek
Wakker Dier liet bacterieel onderzoek uitvoeren naar zeven gourmetpakketten die verschillende Nederlandse supermarktketens in de aanbieding hadden. Naast salmonella trof Wakker Dier in drie van de zeven pakketten vlees aan dat al duidelijk aan het bederven was. Eenmaal werd een Listeriabesmetting geconstateerd en in vijf pakketten werd de poepbacterie gevonden.
Multiresistent
Rond Kerst volgt de uitslag of er ook multiresistente bacteriën op het vlees aanwezig waren. Bij gourmetten wordt vlees vaak niet goed verhit, waardoor de kans op voedselvergiftiging groter is. Wakker Dier: "Supermarkten moeten stoppen met reclame maken voor gourmetpakketten waarvan zij kennelijk niet in staat zijn om de veiligheid te garanderen".
(Bijna) bedorven vlees
Naast een salmonellabesmetting, blijkt bij 4 van de 27 geteste vleesproducten (15%) het bedervingsproces al duidelijk ingezet. De betreffende stukjes vlees hadden een kiemgetal van 17 miljoen (varkenssaucijs), 32 miljoen (runderlapje), 33 miljoen (chipolata worstje) en maar liefs 200 miljoen (runderhamburger). Bij een kiemgetal hoger dan 10 miljoen wordt de kwaliteit van het vlees als twijfelachtig tot bedorven beschouwd.
De poepbacterie E. coli
Ook de bekende E. coli poepbacterie is vijf keer aangetroffen in de gourmetpakketten. E. coli bacteriën komen veelvuldig voor in de darmen van dieren en mensen. Het is niet verboden om vlees met E. coli bacteriën te verkopen, mits de hoeveelheid bacteriën beperkt blijft tot minder dan 500 ‘kolonievormende eenheden per gram’ (kve per gram). Want wanneer het product goed wordt verhit, wordt je er niet ziek van.
Wel is het vaak een teken dat er bij het slachten ontlasting op het vlees terecht is gekomen. In een uitzending van Zembla in 2013 werd duidelijk dat de veelvuldige mestbezoedeling mede wordt veroorzaakt door de lage prijzen in de supermarkt: de slachtlijnen gaan te snel om hygiënisch te werken. In de steekproef van Wakker Dier werd op 5 van de 27 producten (18,5%) een bezoedeling tussen de 10 en 150 kve per gram aangetroffen.
Listeria monocytogenes in runderhamburger
Eenmaal, op een runderhamburger, is Listeria monocytogenes aangetroffen met een lage concentratie (10 kve per gram). Deze bacteriën kunnen leiden tot een voedselinfectie. Jaarlijks worden in Nederland 45 tot 60 personen ziek van een Listeriabesmetting, waarvan 15 tot 20 overlijden. Een product mag volgens de NVWA op moment van consumptie (dus na het bakken) niet meer Listeria monocytogenes bevatten dan 100 kve per gram.
Opzet onderzoek gourmetpakketten
Voor dit onderzoek kocht een onafhankelijk monsterbureau zeven gourmetschotels zonder dierenwelzijnskeurmerk die bij zeven Nederlandse supermarkten in de aanbieding waren. Een voedseltest-bureau voerde vervolgens per schotel een indicatieve laboratoriumanalyse uit op 3 of 4 verse, niet-voorgegaarde, vleessoorten. In totaal ging het om 27 monsters van verschillende soorten gourmetvlees. Verdere resultaten over mogelijke besmetting met campylobacter of resistente bacteriën volgen na de Kerst.
Bron: Wakker Dier