Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sally Spectra huist in DierenPark Amersfoort

  •  
12-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vale_gier_01.jpg
Vrouwen die er met de man van een ander vandoor gaan. Mannen die hun bloedeigen kind niet willen erkennen. Het lijkt op een soap, maar het is realiteit in de vale gierenpopulatie in DierenPark Amersfoort.
In de dierentuin huizen vier mannetjes en drie vrouwtjes. Volgens de verzorgers zijn gieren in principe monogaam, maar de groep in Amersfoort maakt er een potje van. ,,Een van de vrouwen is een ware Sally Spectra'', refereert een zegsvrouw aan een populaire Amerikaanse soap. ,,Ze heeft een van de mannetjes maandenlang gestalkt en uiteindelijk kreeg ze hem zo ver dat hij haar bevruchtte.''
De complexe verhoudingen binnen de kolonie werden zichtbaar na een analyse van maanden van een stagiaire. ,,Het wilde niet vlotten met de voortplanting van de gieren en we besloten de zaak eens te onderzoeken.'' Het dierenpark observeerde de groep vogels en kwam tot de conclusie dat de dieren er ingewikkelde relaties op nahouden. ,,Vrouwen gingen er met de man van een ander vandoor en mannen hebben waarschijnlijk hun eigen eieren uit het nest gegooid.''
Om te voorkomen dat de voorplanting van de vale gieren in het geding komt, hebben verzorgers twee bevruchte eieren uit het nest van de dieren gehaald en vervangen door kalkeieren. ,,De eieren liggen nu in de broedmachine en vlak voordat ze uitkomen, plaatsen we ze terug.'' Als het goed is, komt een ei rond 20 maart uit en het andere in april.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.