Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Salamanders getekend voor de wetenschap

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Salamander tekening - NIET HERGEBRUIKEN

© Illustraties © Bas Teunis 2017, alle rechten voorbehouden

Tot in detail vastgelegd, of juist met iets meer nadruk op de omgeving. In het prachtige boek 'Salamanders in Art and Science' komen wetenschap en kunst tezamen. 
Het boek bevat een overzicht van schilderijen, houtsneden, gravures, litho's en tekeningen, daterend uit de voorbije vijf eeuwen. Met behulp van de nieuwste digitale technieken zijn de platen zo bewerkt dat ze er uit zien zoals de oorspronkelijke kunstenaar ze ooit bedoeld heeft.
Salamander tekening 2 - NIET HERGEBRUIKEN

© Illustraties © Bas Teunis 2017, alle rechten voorbehouden

Litho van de Japanse Reuzensalamander door Aeschinus Saagmans Mulder (eerste helft 19e eeuw)

Medusa

Een van de mooiste afbeeldingen stamt uit rond 1615: Het hoofd van Medusa van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Rondom het afgehakte hoofd van Medusa kringelen allemaal slangen. Maar ook salamanders vervullen een rol op het schilderij, in de linkerhoek staat een vuursalamander afgebeeld.

Bas Teunis

In 2014 publiceerde salamander deskundige Max Sparreboom zijn standaardwerk 'Salamanders of the Old World', over de salamandersoorten van de Oude Wereld: Europa, Azië en Noord-Afrika. Bas Teunis maakte daarvoor de tekeningen. Teunis werkt sinds 32 jaar als tekenaar. Hij noemt zichzelf zoölogisch illustrator: hij maakt biologisch verantwoorde tekeningen, vooral van dieren, voor zowel onderwijs als voor de wetenschap. Sparreboom en Teunis begonnen samen aan hun tweede boek, maar tragisch genoeg stierf Max Sparreboom tijdens het maken van dit boek. Toch wist hij alle teksten op tijd af te leveren en kon het boek toch uitgegeven worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.