Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Saharazand oorzaak van mooie zonsopkomsten, maar ook van lagere temperaturen

  •  
23-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
vogel_vliegt_door_de_saharazand

Vogel vliegt door de Saharazand

© Fotograaf roelschrieken

Een zuidelijke wind voert deze week niet alleen zeer zachte lucht aan, maar ook kleine deeltjes Saharazand. Op maandag bereikte een dikke laag van dit Saharastof via Frankrijk de atmosfeer in onze streken en is de zon erg wazig te zien. De komende dagen trekt het meeste stof over het oosten van ons land en Duitsland. Daardoor zullen vooral de zonsopkomsten roder zijn dan normaal.

Fraaie zonsopkomsten

Het meeste stof trekt de komende dagen over het oosten van ons land en Duitsland. Vooral de zonsopkomsten zijn daardoor roder dan normaal. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat de opkomende zon gepaard met rode, oranje en gele kleuren. Doordat er boven het westen van Nederland en boven de Noordzee komende dagen minder Saharastof in de lucht zit is de verkleuring tijdens de zonsondergang beduidend minder.

Ook op de  Fotopagina kwamen daar een paar mooie plaatjes van binnen: 
zonsopkomst_weert

Zonsopkomst bij Weert

© Fotograaf mariodeheer

Door het zand schijnt de zon waziger en soms kan de zon zelfs geheel verduisterd worden door het stof. Er zit niet alleen stof in de lucht, er was ook sluierbewolking zichtbaar en vanuit het zuidwesten nam de bewolking geleidelijk verder toe.

Ook op dinsdag is de hoeveelheid Saharastof in de atmosfeer dusdanig groot dat de temperatuur wat lager kan uitvallen dan verwacht. Desondanks blijft het uitzonderlijk zacht.
opkomende_zon

Opkomende zon bij het IJsselmeer

© Fotograaf leenkuiper

Pollen in de lucht

Het stof zit hoog in de atmosfeer en daardoor hebben we er bij het aardoppervlak niet veel last van. Bovendien blijft het droog. De wellicht pas gewassen auto hoeft niet gelijk weer de wasstraat in. Wel is het pollen van de els, aangevuld met de hazelaar, zichtbaar op auto’s.

Bron: Weeronline
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.