Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sabrina van Loon: Meer groen op straat_14_07_2010

  •  
19-07-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
kappen_07.jpg
Iedereen kent de bekende zin ‘meer blauw op straat’. Tegenwoordig ga ik voor de zin ‘meer groen op straat’. Vroeger, zo ongeveer drie weken geleden was mijn motto. ‘Een beter milieu begint bij je buurman’. Niet dat ik niet om het milieu gaf, maar het leek me allemaal veel te veel werk. Dus ik zei gewoon dat mijn buurman heel milieu bewust was en dat voor mij erbij doet. Ik weet eigenlijk helemaal niet of hij milieu bewust is, maar het was lekker makkelijk voor mij om dat wel te denken en te verantwoorden waarom ik gewoon deed wat ik deed.
Nu is het een feit dat ik al twee en een half jaar bezig was om de boom, die recht voor mijn balkon staat, te laten snoeien door de gemeente. Elke keer kreeg ik te horen dat dit niet mogelijk was. Totdat ik een officiële brief had geschreven en al mijn charmes in de strijd had gegooid. Ze kwamen gelijk de boom snoeien. Dit gebeurde allemaal ongeveer drie weken geleden. Samen met de opzichter stond ik vanaf mijn balkon, onder het genot van een kopje koffie, te kijken hoe jerommeke van de snoeiploeg mijn boom steeds kaler snoeiden.
En nadat het zware werk verricht was en de takken verzameld waren, lag er een metershoge berg met takken en bladeren op de straat.
Dit is wel heel letterlijk meer groen op straat. Van de buren kreeg ik als commentaar dat ze blij waren dat de boom eindelijk gesnoeid was, maar dat de boom er nu echt niet meer uit zag. Ik gaf als antwoord terug dat het uiteindelijk om het innerlijke gaat. Maar ik kon het niet los laten en voelde me toch wel wat schuldig.
Vandaar dat ik het besluit had genomen om voor elke tak wat eraf is gesnoeid iets voor het mileu terug te doen. Niet dat de boom (die ik ondertussen de naam Bennie de Boom heb gegeven) daarmee geholpen is. Maar het is het idee wat telt, toch? Dus mijn project voor Bennie de Boom is begonnen. Voorheen dacht ik dat het veel werk was, maar eigenlijk was het gewoon gemakzucht. Ik deed al wel een paar dingen maar niet bewust voor het milieu. Ik dacht dat het allemaal te ingewikkeld was, maar hoe simpel kan het zijn.
Vijftien takken zijn eraf gehaald, dus vijftien groene activiteiten moet ik ervoor terug doen:
1. Ik ben begonnen met niet meer de televisie, radio en computer tegelijk aan te hebben, want multitasken kan ik goed maar onzinnig is het wel.
2. Van de apparaten die ik niet gebruik de stekkers eruit te trekken, ook gelijk minder kans op brand.
3. Lampen de voorzien van een spaarlamp, scheelt ook in de energierekening.
4. Bij de gemeente een NEE – NEE sticker halen voor op mijn brievenbus. Om de reclamefolders gooien ze echt belachelijk veel plastic. Dat kost veel bomen en hoef ik niet elke maand het oud-papier drie straten verderop te brengen.
5. Meer biologische produkten te halen, die ook nog eens veel beter smaken.
6. Korter te douchen, enorme besparing op mijn waterkosten.
7. Afval te scheiden, scheelt in de verontreiningsheffingen.
8. Oude spullen niet weg te gooien, maar weg te geven, naar een kringloop winkel te brengen of te verkopen.
9. Geen lampen of andere elektrische apparaten aan laten staan voor niets, gigantisch onnuttig
10. Mijn gsm pas op te laden wanneer deze ook daadwerkelijk leeg is, beter voor de batterij.
11. Pas mijn kleren wassen als de wasmachine ook echt vol zit en op een lagere temperatuur, scheelt weer water, licht en je kleren blijven langer mooi omdat ze minder vaak en heet worden gewassen.
12. Niet meer met de auto boodschappen te doen, maar lekker te voet of op de fiets. Daarnaast neem ik ook mijn eigen tas mee want mijn plastic tassen verzameling is ook erg overbodig en mijn auto wilde ook graag een rustdag.
Nu is de stand 15 voor Bennie en 12 voor mij. Ik ben er nog niet, maar ik merk al gelijk dat het juist tijd oplevert, voordelen heeft en het goed voelt. Dit alleen al door deze kleine simpele dingen. Het voelt wel als een uitdaging om te kijken wat ik nog meer kan doen. Ik ga nog net niet zo ver dat ik bij vrienden of familie de stekkers eruit trek of lampen uit doe, maar het begin voor een groenere ik is gemaakt. Als troost voor Bennie de Boom ga ik een plantje naast hem planten zodat zijn gemis iets opgevuld kan worden en ik persoonlijk zorg voor meer groen op straat!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.