Vroege Vogels

Saba zet genetisch gemanipuleerde tijgermuggen in tegen zikavirus

  •  
27-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
tijgermug.jpg
Saba gaat vijftien miljoen mannelijke tijgermuggen uitzetten om het zikavirus op het eiland te bestrijden. Dit virus wordt overgedragen via de beet van de vrouwelijke Aedes aegypti-mug, zoals de tijgermug officieel wordt genoemd. De miljoenen mannetjes zijn genetisch zo aangepast dat het nageslacht van de mug sterft voordat het zelf opnieuw eitjes kan leggen.

Ziekten

De tijgermug kan virussen overbrengen die meerdere ziekten veroorzaken. Naast het zikavirus is het mogelijk om na een beet besmet te raken met het dengue- of chikungunyavirus. Deze infectieziekten vormen een groot gezondheidsprobleem op het eiland Saba, dat onderdeel is van Caribisch Nederland. Het chikungunyavirus kan ernstige gewrichtspijn veroorzaken, het denguevirus zorgt ook voor pijn in spieren en gewrichten die gepaard gaat met koorts. Zwangere vrouwen die door een muggenprik besmet raken met het zikavirus kunnen kinderen krijgen met ernstige hersen- en schedelafwijkingen.

Bestrijden

Saba gaat daarom de tijgermug, overbrenger van de ziektes, bestrijden met mannelijke tijgermuggen. Een Brits bedrijf heeft de mannelijke tijgermuggen genetisch zo gemanipuleerd dat het nageslacht van de muggen sterft. Op deze manier wordt geprobeerd om de tijgermug uit te laten sterven. De tijgermug komt oorspronkelijk niet voor op Saba. Waarschijnlijk is de mug meegelift in de bagage van bezoekers of in containers uit landen waar de mug wel veel voorkomt.

Uitsterven

Het RIVM heeft onderzocht wat de effecten zijn van de bestrijdingstechniek. Volgens het instituut is de kans op gezondheidsrisico's voor mensen bij het inslikken van gentisch gemanipuleerde muggen verwaarloosbaar klein. Het eiland Saba ligt goed afgebakend en ver verwijderd van andere bewoonde eilanden en het vaste land. Daarom is de bestrijdingstechniek hier gemakkelijker toe te passen. Bij het testen van deze methode op het vast land is het nog niet gelukt om de mug te laten verdwijnen. De komende twaalf maanden worden de muggen uitgezet op Saba, en moet blijken of het hier wel lukt om de tijgermuggen uit te laten sterven.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.