Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RWE koopt lokale overheden om

  •  
27-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
essentrwe.jpg
In april zullen de gemeentelijke en provinciale aandeelhouders van Essent een besluit moeten nemen over het voorstel om Essent met alle productieonderdelen voor 9,3 miljard Euro te verkopen aan het Duitse RWE.
Langzamerhand worden meer details van de voorgenomen verkoop bekend. Bijvoorbeeld het feit dat Essent namens RWE een extra bonus beloofd aan de  aandeelhouders als ze toestemming krijgt om bij Borssele een 2e kerncentrale te bouwen. De hoogte van de bonus kon Rinse de Jong, lid van de Raad van Bestuur van Essent, nog niet prijsgeven.
“Pure omkoping”, aldus Peer de Rijk van WISE, “de lokale en provinciale overheden worden op deze manier onder druk gezet om akkoord te gaan met de bouw van een tweede kerncentrale”.
RWE heeft er geen geheim van gemaakt dat ze graag een tweede kercentrale wil bouwen in Borssele. Delta, de huidige eigenaar van de andere 50% aandelen van de bestaande kerncentrale, is zelfs al een aanvraag aan het voorbereiden. Lokale en provinciale overheden hebben weliswaar relatief weinig invloed op de beslissing wel of niet meer kerncentrales te bouwen maar zijn wel nauw betrokken bij het hele vergunningstraject. "Het is pervers om met een belofte voor meer geld de verantwoordelijke bestuurders aan te sporen soepel mee te werken aan een dergelijk controversieel politiek besluit", aldus Dirk Bannink van Laka.
De aandeelhouders van Essent zitten voor het overgrote deel niet in Zeeland. Met de premie in het vooruitzicht gaan gemeenten uit bijvoorbeeld Drenthe en Friesland een belang krijgen bij een besluit dat vooral Zeeuwse bestuurders zullen moeten beoordelen en nemen.
Uit stukken blijkt dat er op meer manieren druk wordt uitgeoefend op de aandeelhouders om akkoord te gaan met de verkoop van Essent. Bijvoorbeeld dat indien meer dan 5% van de aandeelhouders niet akkoord gaat met de verkoop alle aandeelhouders 125 miljoen euro minder uitgekeerd krijgen. Een middel om potentieel kritische raads- en statenleden onder druk te zetten. Ook blijkt dat, als de gewenste 80% van de stemmen van aandeelhouders voor de verkoop niet gehaald wordt, er door Essent een forse boetebeding aan RWE betaald moet worden.
Alle details over het  (voorgenomen) contract  tussen de aandeelhouders, Essent en RWE staan op www.tegenstroom.nl
Bron: WISE

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor