Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RvS vernietigt milieuvergunningen Enci

  •  
06-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
enci_groeve_2.jpg
De milieuvergunningen voor de klinker- en cementfabriek van Enci en de mergelwinning in de groeve van de Sint-Pietersberg die het college van gedeputeerde staten van Limburg in 2010 heeft verleend, zijn vernietigd. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag. Zowel Stichting Enci Stop als Enci zelf was tegen de vergunningen in beroep gekomen. De stichting vindt dat het provinciebestuur strengere eisen had moeten stellen aan de uitstoot van onder meer stof en zwaveldioxiden, terwijl Enci juist vindt dat de vergunning te streng is. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
 
Tussenuitspraak
In augustus 2012 oordeelde de Raad van State in een zogenoemde tussenuitspraak al dat het provinciebestuur de voorschriften voor stof en zwaveldioxiden in de vergunning beter moest motiveren. Verder kreeg het provinciebestuur de opdracht om de gevolgen van de activiteiten van Enci voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden in België in kaart te brengen. In november 2012 heeft het provinciebestuur de vergunningen hierop aangepast, maar zowel Stichting Enci Stop als Enci kon zich niet in die aanpassing vinden.
 
Einduitspraak
In de einduitspraak van woensdag is de Raad van State van oordeel dat 'significante gevolgen van Enci voor de Belgische Natura 2000-gebieden niet kunnen worden uitgesloten'. Daarom had het provinciebestuur een zogenoemde passende beoordeling moeten maken in het kader van de milieuvergunningen. Nu dat niet is gebeurd, heeft het provinciebestuur niet aan de opdracht in de tussenuitspraak voldaan, aldus de hoogste bestuursrechter. De voorschriften over de uitstoot van stof en zwaveldioxiden zijn naar het oordeel van de Raad van State door het provinciebestuur wel goed hersteld.
Door de uitspraak van vandaag beschikt Enci niet meer over een milieuvergunning voor de klinker- en cementproductie.
 
Enci
De fabriek van Enci aan de Lage Kanaaldijk in Maastricht bestaat uit een cementoven en een aantal cementmolens. Het fabrieksterrein is ongeveer 30 hectare groot. In de groeve van ongeveer 140 hectare wordt kalksteen gewonnen voor de productie van cement en het halffabrikaat klinker. In 2010 is Enci met overheid, Natuurmonumenten en omgeving overeengekomen om de commerciële winning van kalksteen uiterlijk in juli 2018 te beëindigen. De klinkerproductie stopt uiterlijk op 1 juli 2019. Enci zal hierna het halffabrikaat klinker gaan importeren om dit vervolgens tot cement te vermalen.
Bron: Raad van State
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.