Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RvS velt oordeel over kolencentrales

  •  
30-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Greenpeace-Eemshaven.jpg
De Raad van State oordeelt woensdag over de milieuvergunningen voor drie nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales, één in de Groningse Eemshaven en twee op de Maasvlakte. De juridische procedure over de vergunningen, aangespannen door Greenpeace en Natuur & Milieu, heeft jaren geduurd.
De elektriciteitsproducenten investeren in totaal zo'n 4,6 miljard euro in de centrales. De centrale in de Groningse Eemshaven van RWE/Essent wordt met een capaciteit van 1600 MW (goed voor 2,5 miljoen huishoudens) de grootste. E.ON bouwt op Maasvlakte een centrale van 1000 MW, Electrabel één van 800 MW. Alle centrales moeten vanaf 2013 (gedeeltelijk) in gebruik gaan.
Schadelijke stoffen
Volgens Greenpeace en Natuur & Milieu hadden de provincies Zuid-Holland en Groningen geen milieuvergunning voor de centrales mogen afgeven vanwege een te hoge uitstoot van schadelijke stoffen. Ook leiden de centrales volgens hen tot geluids- en trillingsoverlast en vrezen zij aantasting van de natuur.
Bij de Raad van State lopen ook nog procedures over de natuurvergunning voor de centrales.
Bron: ANP
Foto © spgroningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.