Vroege Vogels

Buizerds moeten vechten om voedsel

  •    •  
24-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2410 keer bekeken
  •  
Ekster bekijkt prooi van buizerd

© Fotograaf PsmSmit

Buizerds zijn echte opportunisten die allerlei dierlijk materiaal eten: van kleine zoogdieren en kikkers tot regenwormen en aas. Op zich is het handig om zoveel keus te hebben, maar het betekent ook dat je moet concurreren met veel andere vogels. Een serie van de mooiste en opmerkelijkste foto’s van buizerds en hun concurrenten.
Zwarte kraaien en buizerds komen regelmatig met elkaar in conflict als het om voedsel gaat. Net als buizerds houden kraaien van wormen, jonge vogels en aas. Hoewel kraaien een stuk kleiner zijn, tonen ze weinig angst en jagen ze de buizerd soms zelfs weg.
kraai-en-buizerd-gerke-visser

© Deze zwarte kraai begeeft zich tussen twee buizerds op zoek naar eten. Fotograaf: GerkeVisser.


Deze buizerd is het zat en jaagt de zwarte kraai weg. Fotograaf: de Biezen.
Eksters eten bijna alles, van noten tot insecten. Ook zijn ze gek op kikkers, kleine zoogdieren en jonge vogels. En daarvoor gaan ze soms de strijd aan met een buizerd.
ekster-en-buizerd-amkeizer

© Fotograaf : Amkeizer

Deze ekster probeert een kikker af te pakken van een buizerd. Fotograaf : Amkeizer
Ook de blauwe reiger heeft een vergelijkbaar dieet met de buizerd. Beiden zijn gek op kikkers, muizen en mollen. In het filmpje hieronder zie je hoe een blauwe reiger de prooi van een buizerd probeert af te pakken.
Het voedsel van de bruine kiekendief overlapt ook met dat van de buizerd. Op deze bijzondere foto probeert een bruine kiekendief een afgekloven konijn te pakken. En wederom is de kraai er als de kippen bij.
buizerd-raaf-kiek-brinky

© Wie er uiteindelijk met de prooi ging, is onbekend. Fotograaf Brinky.

Gelukkig heeft de buizerd een truc waardoor het soms lukt om zijn hapje te verbergen voor al die concurrenten. Hij spreidt zijn grote vleugels rondom de prooi uit zodat deze aan het zicht wordt onttrokken: mantelen. Wel zo verstandig met al die kapers op kust!
buizerd-mantelen-rene-akkies

© 'Hier is niks te zien...' Fotograaf Rene Akkies.

Meer over:

buizerd
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

pejomaba
pejomaba30 okt. 2019 - 17:02

Mooie serie, vooral dat filmpje is erg leuk!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.