Vroege Vogels

Rutte stelt voorwaarden aan klimaatdoelen

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mark Rutte

© Mark Rutte - Bron Pixabay

Nederland zal zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen alleen kunnen realiseren als ook andere EU-landen hun steentje bijdragen. “Het kan alleen als ook de omliggende landen ambitieus zijn, anders verliezen we banen. Dan gaan we het niet doen’’ zei premier Rutte op de EU-top in Sibiu in Roemenië. 
De regeringsleiders van Frankrijk, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Portugal, Spanje en Luxemburg hebben hun ambtgenoten opgeroepen het gevecht tegen de opwarming van het klimaat de komende vijf jaar een hoeksteen van het EU-beleid te maken. De acht landen willen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.
Om de uitstoot van broeikasgassen als CO2 over dertig jaar op nul te krijgen moet erg veel gebeuren. Op een vorige top in maart bleek al dat de EU-landen verdeeld zijn. Zo is Duitsland niet aangehaakt. Polen ,,gruwt’’ uit vrees voor massaal banenverlies voor klimaatneutraliteit in 2050, aldus een EU-diplomaat. Ook bijvoorbeeld Estland ziet dat met zijn dieseltreinen niet zitten.
Nederland is in het kielzog van de Franse president Macron een groot voorstander van een Europa dat sterk is op klimaat, ook omdat dat banen kan opleveren. In de slotverklaring van de top in Sibiu beloven de 27 leiders de strijd tegen de klimaatverandering samen aan te pakken, maar concrete doelen staan er niet in. Juist deze week bleek uit cijfers van CBS dat van alle EU-landen is Nederland het verst verwijderd van het verwezenlijken van de doelstellingen voor duurzame energie.
Bron: ANP

Meer over:

klimaatdoelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

hansvandenhoednl
hansvandenhoednl10 jul. 2019 - 13:14

Nutteloze acties van Nederland, ze moeten wereldwijd zorgen dat er gestopt wordt met het kappen van regenwoud en zorgen dat we stoppen met plastic troep daarna de scheepvaart aan pakken en de rest van de industriële vervuilingen ook de vliegtuigen. Dit is weggegooid geld wat Nederland wil gaan doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.