Vroege Vogels

Rust voor vogels, ruimte voor mensen

  •  
29-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddenrust.jpg
Vogelbescherming is samen met groene partners begonnen de Wadden vogelvriendelijker te maken. Er komen projecten waar de natuur meer kansen krijgt en tegelijkertijd moeten natuurliefhebbers geprikkeld worden. Vroege Vogels bezoekt één van de lokaties: de Leidam bij Den Oever.
Dit project wordt uitgevoerd door Vogelbescherming samen met Staatsbosbeheer. Uit het werkplan:
Het realiseren van een veilige broedgelegenheid en het verbeteren van drie hoogwatervluchtplaatsen bij een rijk voedselgebied. In feite zijn dit twee aan elkaar gelieerde deelprojecten.
Deelproject 1: rond de bestaande leidam bij Den Oever kan via natuurlijke aanslibbing en eventueel baggeren een nieuw broedeiland ontstaan. Deze locatie ligt in een bijzonder voedselrijk gebied dankzij de nabijheid van zoet en zout water en de overgang daartussen. De potentie blijkt al uit de vele aanwezige vissende sterns en de recente kolonisatie van de leidam door honderd paar lepelaars.
Deelproject 2: In de directe omgeving van de leidam liggen drie waardevolle buitendijkse hoogwatervluchtplaatsen: het Oeverse Schor, de Oude Haven en het Normerven. In samenwerking met bewoners en ondernemers wordt de beleefbaarheid (onder meer door vogelkijkpunten) verbeterd en de rust beter gewaarborgd.
Lees meer over het hele project Rust voor Vogels Ruimte voor Mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.