Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rust en ruimte op Schiermonnikoog

18 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
VV_Afl17_Schiermonnikoog to pt_frame_2308
Op Schiermonnikoog heeft 933 inwoners. Het eiland is autoluw, en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Er broedt een grote lepelaarskolonie, omringd door meeuwen. Tussen het gras tjirpen allerlei soorten sprinkhanen.

Nationaal Park

Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, één van de twintig Nederlandse nationale parken, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen.

Vondsten uit zee

Op het strand van Schiermonnikoog spoelt allerlei moois aan. Je kunt er veel bijzondere soorten schelpen vinden. Dat komt omdat er aan de oostkant diepe geulen in de buurt van het eiland komen. Zo komen schelpen uit diepere delen van de Noordzee op het strand terecht. Een goed voorbeeld van zo'n zeldzame schelp is de noordkromp . Dit schelpdier kan meer dan 500 jaar oud worden. De eb- en vloedlijn zijn de beste plekken om naar schelpen te zoeken. Daar vind je tepelhoornen, groot tafelmesheften en wulken.  

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.