Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Russische slangenenclave in Drenthe

17 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
f8d60d15-51c7-4996-aa16-1bfe7d093ea2.jpg

© Russische rattenslang (Bron: Rémon ter Harmsel)

Naast de adder, de ringslang en de gladde slang leeft er sinds enkele jaren nog een slangensoort in onze natuur: de Russische rattenslang. Gewapend met een antenne is Milouska op zoek naar deze oosterse schone in het noorden van Nederland.
Sinds de jaren negentig leeft er in Noord-Nederland een aantal Russische rattenslangen. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze losgelaten of ontsnapt. Rond Eelde leeft nog steeds een onbekend aantal van deze slangensoort. Stichting RAVON  heeft een aantal exemplaren gezenderd om te onderzoeken hoe deze exoten hun leefgebied gebruiken.
De Russische rattenslang kan erg groot worden. Gemiddeld worden ze 1,70 meter lang met uitschieters tot 2,50 meter. De kleur is vaak donkerbruin tot zwart, met een grillige, witachtige tot gele dwarsbandering op het lichaam. De mannetjes blijven gemiddeld iets kleiner dan de vrouwtjes. De banden staan wat uit elkaar en bij de nek verandert de tekening in grillige vlekken. De soort is niet giftig.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar