Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rusland ruimt kernafval Koude Oorlog op

27 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
radioactief_04.jpg

© radioactief

Rusland heeft een begin gemaakt met het opruimen van radioactief afval van kernonderzeeërs uit de tijd van de Sovjet-Unie. Een eerste lading van afgewerkte splijtstof is dinsdag op weg gestuurd naar een opwerkingsfabriek.

Kernafval uit onderzeeërs

Het radioactieve materiaal is afkomstig uit meer dan honderd kernreactoren van meer dan vijftig onderzeeërs. De afgelopen 35 jaar lag het opgeslagen op een marinebasis aan de Andrejevbaai, bij de Barentszzee. De basis ging in 1992 dicht, kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Vanuit de Andrejevbaai wordt het kernafval eerst op een speciaal uitgerust schip vervoerd naar de noordelijke havenstad Moermansk. Van daaruit gaat het naar een opwerkingsfabriek in Tsjeljabinsk, in de Oeral.
Het opruimen van het kernafval, dat wordt gezien als een groot risico voor het milieu, vindt plaats in internationaal verband. De Europese Unie, enkele afzonderlijke EU-landen en Canada hebben er vooralsnog 165 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De veilige verwerking van de 22.000 splijtstofstaven neemt waarschijnlijk meerdere jaren in beslag.
Bron: ANP

Meer over:

rusland, kernafval

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar