Vroege Vogels

Rusland moet miljoenen betalen om Arctic Sunrise

  •  
19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Foto_Arctic_Sunrise_01.jpg
Rusland moet Nederland bijna 5,4 miljoen euro betalen omdat het in 2013 het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise aan de ketting had gelegd. Het in Den Haag gevestigde Permanente Hof van Arbitrage heeft dat bepaald.
Het tribunaal had in 2015 al geoordeeld dat Rusland onrechtmatig had gehandeld met het vastleggen van het schip en het arresteren van de bemanning. De schadevergoeding die nu is toegekend bestaat onder meer uit bijna 1,7 miljoen euro vanwege de schade aan de Arctic Sunrise en 600.000 euro vanwege de arrestatie en het vasthouden van de bemanningsleden.

Piraterij

Onder de dertig arrestanten waren twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Het schip kwam uiteindelijk pas in augustus 2014 terug in Amsterdam nadat het in september 2013 was geënterd tijdens een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszee. Er was bij die actie geen sprake van piraterij of terrorisme, zoals Rusland stelde, concludeerde het hof eerder.
Faiza Oulahsen: 'Met deze uitspraak is het recht op protest op zee wederom bevestigd. Ondanks dat sommige bedrijven en overheden niet altijd blij zijn met onze acties, is het in ieders belang om klimaatverandering aan te pakken. Uiteindelijk moet ook Rusland, wiens economie zwaar afhankelijk is van olie en gas, over op duurzame energie.’

Recht op demonstratie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland inmiddels aan Rusland heeft gevraagd het bedrag te betalen. ,,De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie'', aldus minister Bert Koenders.

Juridisch bindend

Of Rusland meewerkt is nog de vraag. Staatspersbureau RIA Novosti berichtte dinsdag dat Moskou de uitspraak gaat bekijken. Anonieme bronnen binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden echter dat Kremlin nog steeds van mening is dat het hof niet bevoegd is om over dergelijke zaken te oordelen. Koenders benadrukt echter dat de uitspraak juridisch bindend is. ,,We gaan er dan ook van uit dat Rusland gevolg aan de uitspraak zal geven."
De Arctic Sunrise zet op dit moment koers richting de Barentszzee om daar actie te voeren tegen proefboringen door het Noorse bedrijf Statoil. Deze boringen vinden noordelijker dan ooit plaats en bedreigen het Arctisch gebied.
Bron: Greenpeace, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.