Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rups van het oranjetipje | Zelf Geschoten

  •  
19-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  

Dit is de rups van het oranjetipje. De rups eet de peul van een pinksterbloem. Hij wordt tot dertig millimeter groot. Het lichaam is blauwachtig of grijsachtig groen met zwarte spikkels. Deze video is gemaakt door Toon Gevers. 

Het oranjetipje legt één eitje op één pinksterbloem. Die bloem is niet voldoende voedsel voor meerdere rupsen. En bij een tekort aan voedsel eten de rupsen elkaar op! Daarom scheidt het eitje een stofje af die andere vrouwtjesvlinders uit de buurt houdt.

Het eitje komt uit in mei of juni. De rups eet eerst de bloemen en daarna de vruchten van de plant. Als het tijd is om te verpoppen, gaat de rups op zoek naar een boom, struik of stengel. De rups verpopt zich vanaf juni. Hij overwintert als pop. Eind april vliegen de eerste oranjetipjes uit.

oranjetipje

Oranjetipje

© Jeroen La

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.