Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rundvlees eten is schadelijkst voor milieu

  •  
10-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
supermarkt_vlees_pixabay

© Pixabay

Het eten van rundvlees is het meest schadelijk voor het milieu. Dat is te vinden in de KlimaatCheck, die Varkens in Nood tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft gelanceerd. De KlimaatCheck is onderdeel van de DierenwelzijnsCheck, een online database waar consumenten de impact op dierenwelzijn en klimaat kunnen checken van meer dan 200 (dierlijke) producten.

KlimaatCheck


Van alle onderzochte voedingscategorieën draagt vlees het meest bij aan de opwarming van de aarde, daarbij is rundvlees verreweg de grootste vervuiler. Rundvlees uit Zuid-Amerika krijgt een 1 in de KlimaatCheck. Een enkele kilo daarvan veroorzaakt een uitstoot van maar liefst 66 kilo CO2, ongeveer evenveel uitstoot als 400 kilometer rijden in een middelgrote auto op benzine. Met een uitstoot van 23,6 kilo CO2 per kilo scoort ook Nederlands rundvlees niet hoger dan een 2.

Plantaardig en schelpdieren score het best

Opvallend genoeg is er volgens de klimaatcheck weinig verschil in de klimaatscores voor gangbaar en biologisch vlees. Biologische dieren krijgen minder soja of eten biologische soja die niet afkomstig is uit ontbossingsgevoelige gebieden. Ze groeien daarentegen een stuk langzamer en hebben meer voer nodig om hetzelfde gewicht te bereiken.

Plantaardig producten, schelpdieren, vis en kip zijn volgens de klimaatcheck de meest klimaatvriendelijke opties. Het eten van schaaldieren zoals kreeft en krab veroorzaakt juist weer een hoge uitstoot van CO2.

Varkens in Nood pleit ervoor om zoveel mogelijk te kiezen voor producten met een lage klimaatimpact en een hoge score voor dierenwelzijn.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.