Vroege Vogels

Rumoer om Wageningse campusroute

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Dassenbos

© Rob Buiter

De campus van de universiteit in Wageningen trekt veel verkeer. Om Wageningen een beetje bereikbaar te houden, wil de provincie Gelderland dan ook een nieuwe weg aanleggen langs de campus. Maar die nieuwe weg is precies door een paar waardevolle stukken natuur gepland. Natuurminnend Wageningen is dan ook op de barricaden geklommen tegen die nieuwe ‘Campusroute’.

Dassenbos

Het brandpunt van het protest lijkt te liggen in het zogeheten ‘Dassenbos’, een bos waar weliswaar geen dassen leven, maar waar bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO wel veel onderzoek doet. ‘In dit bos doen wij met name al héél lang ringonderzoek’, vertelt Henk van er Jeugd van het NIOO. ‘Als er een drukke weg pal langs het bos komt, of er zelfs dwars doorheen, zal dat onderzoek niet langer mogelijk zijn.'

Patrijzen in de knel

Chris Bos en Doortje Udo van de lokale vogelwerkgroep maken zich ook grote zorgen over de populatie patrijzen in het geplande tracé van de campusroute. ‘Hier leeft zo’n beetje de hoogste dichtheid van patrijzen die we nog in Nederland hebben’, vertelt Bos. ‘Volgens de Natuurwet is de verstoringsafstand voor patrijzen 600 meter, dus als die weg er zou komen, hoe ga je het verloren patrijzengebied dan compenseren?!’

Parkeerbeleid

Ook Patrick Jansen van de vereniging Mooi Wageningen is fel tegen de aanleg van de weg. ‘Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden om de bereikbaarheid van de campus te verbeteren. Iedere universiteitscampus in Nederland is druk in de ochtend- en avondspits. Wageningen zou om te beginnen eens een rem op het parkeren kunnen zetten. Alleen op de Wageningse campus is het gratis parkeren. Maak dat betaald, zodat meer mensen op de fiets of met het openbaar vervoer komen’, suggereert Jansen.

'Groene' universiteit?

De protesteerders zijn extra teleurgesteld in de plannen, omdat uitgerekend de universiteit die zich als ‘groen’ profileert eraan mee lijkt te werken. Om de weg aan te kunnen leggen is de universiteit bereid grond aan de provincie te verkopen, waardoor de universiteit ineens een financieel belang lijkt te hebben bij de nieuwe weg.
Volgend jaar wil de provincie een definitief besluit nemen over de aanleg van de campusroute en over het eventuele tracée. 
Informatie over het protest staat op deze site

Meer over:

wageningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.