Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sperwer in de tuin, fenolijn en alle overige onderwerpen

9 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
362 keer bekeken
sperwer_shirley

Sperwer

© Fotograaf Shirley Douwstra

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 9 mei 2021 terug op de volgende startpunten:
00:00 - Sperwer in de achtertuin
03:20 - Munnikenland - Ruimte voor de rivier
07:30 - Neem verkeersslachtoffers niet voor lief
16:45 - Fenolijn

Sperwer in je achtertuin

Een roofvogel in de tuin, je zou het maar hebben. Toch krijgen wij via Zelf Geschoten elke week filmpjes binnen van mensen die er een zien achter hun huis. En dan gaat het in bijna elk geval om één vogel: de sperwer. Zo ook bij Shirley Douwstra-Notmeijer. Bijna elke dag wordt haar tuin bezocht door deze felle jager. Shirley heeft zelf nog wat vragen over de sperwer, dus daarom nodigden wij roofvogelonderzoeker Hanneke Sevink uit.

'Neem verkeersslachtoffers niet voor lief'

Met het plaatsen van een grote hoeveelheid witte kruisjes voor ieder dier dat afgelopen jaar dood werd gevonden op de Ziendeweg, tussen Nieuwkoop en Zwammerdam, vragen bewoners en natuurbeschermers aandacht voor het grote aantal verkeersslachtoffers onder de dieren. "We moeten verkeer niet als een 'normale', vanzelfsprekende doodsoorzaak gaan zien in de natuur."
Ziendeweg-Grauwe gans2
IMG_1994

Munnikenland - Ruimte voor de rivier

Vrijdag 14 mei 2021 is Vroege Vogels op TVmet een special over Munnikenland – een gebied op de grens van Gelderland en Brabant, rond het beroemde Slot Loevestein. Een uitzending over de grote modderkruiper, over Konikpaarden en natuurlijk het grote project Ruimte voor de Rivier. Ruim drie jaar geleden ging verslaggever Merlijn Schneiders op pad met landschapsarchitect Kees van der Velden. Hij was vanuit Ruimte voor de Rivier betrokken bij de herinrichting van het Munnikenland.

Fenolijn 035-6711338

Een eerste braamsluiper, fastfood meerkoeten, roodborsttapuiten en veel gierzwaluwen zijn deze week te horen op het antwoordapparaat van de natuur. Verder hoor je wat een koppel slechtvalken met de corona-vaccinatie te maken hebben en komen er ook nog een wezel en een bever voorbij.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema10 mei 2021 - 12:30

mooie video en foto's