Vroege Vogels

Ruimte voor de bever

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Bever

© fotograaf:Martijntje van der Veen

In Limburg worden bevers bejaagd, maar in Flevoland wordt er op een andere manier gekeken hoe ze beverhinder kunnen aanpakken.

Flevoland

Flevoland is een heel ander gebied dan Limburg of het rivierengebied. In Flevoland bouwen ze geen dammen omdat het waterpeil niet wisselt en zitten ze niet in dijken. Dat betekent niet dat Flevoland de bever zijn gang laat gaan. Want Flevoland heeft een ander probleem: de bever rukt op naar de woonwijken. Ze gaan tuinen binnen en veroorzaken daar schade aan bomen en bouwen er burchten. Op dit moment zijn er zestig burchten in Flevoland. Omdat de beste plekken bezet zijn, trekken de bevers steeds meer richting de steden en dus de tuinen. 

Eilandjes

Om te voorkomen dat bevers de tuinen ingaan, zijn er eilandjes aangelegd in openbare watergangen. Jeroen Reinhold van Landschap Flevoland: “ bevers zijn heel goed te sturen. Als je een mooi eilandje maakt met veel bomen zullen ze binnen twee jaar daar zitten, en niet meer in de tuinen. We kunnen beter meebewegen met de bever dan ze afschieten. Ze laten zich niet wegjagen, de ervaring leert dat een lege beverburcht vaak binnen enkele jaren weer bezet is”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM26 nov. 2019 - 12:38

Leuk, maar wat als die eilandje vol zijn?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.