Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ruimen van huiskraaien blijkt 'lastig'

7 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
d53bc6b7a2.jpg
Duke Faunabeheer is gestart met het ruimen van de 20 à 30 huiskraaien in Hoek van Holland. De klus blijkt lastiger dan verwacht omdat de vogels de vangers vaak te slim af zijn. De huiskraaien lokken met voer en vervolgens vangen met schietnetten en vangkooien lukt niet. Al bij het zien an de auto van de vogelvangers slaan de huiskraaien alarm. Duke Faunabeheer is nu gestart om de vogels met een persluchtbuks te schieten i.p.v. te vangen. Duke Faunabeheer streeft er naar om voor het broedseizoen alle vogels gedood te hebben om geen nieuwe aanwas te krijgen, maar de vraag is of dat gaat lukken en de vogels juist zich verspreiden over andere gebieden.
In Hoek van Holland woont sinds ruim 15 jaar een kolonie huiskraaien. Deze van oorsprong Aziatische vogels zijn waarschijnlijk per schip het land binnengekomen. De vogels zouden een een bedreiging vormen voor inheemse dieren, zoals andere vogels, kikkers en hagedissen. Met name de stichting Faunabescherming is fel tegen de ruiming en het afschieten. Volgens Stichting Faunabeheer is er nu veel te snel gekozen voor afschieten.
Duke Faunabeheer geeft toe dat tijdens het schieten ook een kauwtje is geraakt. Helaas is het in de vergunnning zo geregeld dat Duke Faunabeheer alle kraaiachtige mag ruimen tijdens de bestrijding van huiskraai omdat ze deze soorten moeilijk uit elkaar kunnen houden. Ze krijgen vanuit de buurt veel negatieve en zelfs agressieve reacties, desondanks zal het ruimen gewoon doorgaan.
huiskraai_luukpunt

Fotograaf: Luukpunt
Bron: Algemeen Dagblad

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.