Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruimen 35.000 drachtige geiten begint maandag

  •  
17-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
geit_wit_01.jpg
Het doden van alle drachtige geiten op bedrijven met Q-koorts is een klap voor de sector, vindt minister Gerda Verburg (LNV). Maar het moet voor de volksgezondheid en daarom worden ook de bokken op die bedrijven gedood. In totaal gaat het om zo'n 35.000 dieren.
Verburg kondigde woensdag aan dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maandag begint met ruimen op de besmette bedrijven. De dieren worden gedood om uit te sluiten dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt, de bacterie die dit jaar bijna 2009 mensen ziek maakte. Zes mensen met Q-koorts overleden. Het ruimen van de bedrijven is volgens de minister ,,verschrikkelijk ingrijpend voor veehouders, hun gezinnen, omwonenden, artsen, vervoerders en de mensen die de dieren moeten doden''. Op beide kerstdagen en met oud en nieuw wordt er niet geruimd.
Woensdag waren er officieel 55 besmette bedrijven met in totaal ongeveer 34.500 drachtige dieren en 1200 bokken die moeten worden gedood. Het ministerie van LNV verwacht dat er de komende tijd nog meer besmette bedrijven bij komen. Eind deze week worden de testresultaten bekend van zestien 'verdachte' bedrijven, waar 17.500 dieren worden gehouden waarvan er 10.000 drachtig zijn. Ook staan daar 350 bokken.
Woensdag is ook de lijst met adresgegevens van de besmette bedrijven bekendgemaakt. Verburg deed dat na aandringen van de Tweede Kamer, want ze vond de privacy van de betrokken mensen op de bedrijven zwaar wegen. Om voorbijgangers te waarschuwen dat ze in de nabijheid van een bedrijf met Q-koorts geraken, komen er bij de bedrijven - langs de weg - blauwe waarschuwingsborden te staan. Eerder gebeurde dat ook bij de uitbraak van mond- en-klauwzeer (MKZ). Verburg en haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) houden bovendien goed in de gaten wat er gebeurt bij kinderboerderijen en zorgboerderijen, hoewel de risico's volgens de deskundigen elders liggen. De ministers vragen hier nog een advies over.
Alle bedrijven met melkgeiten en melkschapen worden elke twee weken gecontroleerd op aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. De bedrijven mogen niet meer uitbreiden. Er mogen alleen gevaccineerde dieren worden aangevoerd zonder dat daardoor op een bedrijf meer dieren komen dan er in november dit jaar waren.
De getroffen veehouders hebben begrip voor de maatregelen, maar toch ook weer niet, meldt landbouworganisatie LTO in een eerste reactie. Er is begrip uit het oogpunt van de volksgezondheid, maar het is ook moeilijk te verteren dat gezonde dieren worden gedood. Voorzitter Albert Jan Maat vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat nu ineens is beslist dat gezonde dieren worden geruimd terwijl dat in eerdere plannen juist niet zou gebeuren. Maat noemde de eerdere optie vele malen humaner en beschaafder dan de ruiming die nu voor de deur staat.
Ook de dierenartsen in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zijn teleurgesteld dat drachtige geiten en schapen worden gedood. Ze betreuren dit om ethische redenen, maar begrijpen het besluit wel. Ze hopen wel dat het dierenwelzijn tijdens het ruimen goed in de gaten wordt gehouden.
De Brabantse commissaris van de Koningin Wim van de Donk en partijen CDA, PvdA, SP en VVD in de Tweede Kamer noemen het besluit om drachtige dieren met Q-koorts te ruimen ingrijpend, maar onvermijdelijk. De ziekte sloeg vooral hard toe in deze provincie. Van de Donk stelt: ,,De experts van het RIVM hebben een duidelijk advies uitgebracht; vanwege de volksgezondheid is optreden noodzakelijk. Dat gebeurt nu.'' Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, wil dat er een parlementaire commissie komt die zich buigt over de toekomst van de intensieve veehouderij.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor