Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Ruim honderd boeren bezetten wegen naar natuurgebied in Winterswijk

9 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Tractors trekkers

© Bron: Pixabay

Boeren uit de Gelderse Achterhoek blokkeerden vanochtend met tractoren de drie toegangswegen naar hoogveengebied Wooldse Veen bij Winterswijk. Volgens actieleider en melkveehouder Alfred Scholten waren er honderd tractoren bij de actie betrokken.

Boeren vrezen voor het sluiten van hun bedrijf

De boeren zijn boos dat in natuurgebied Wooldse Veen gewoon met machines wordt doorgewerkt, terwijl veel projecten en vergunningaanvragen al tijden stilliggen door de stikstofcrisis. De boeren vrezen ook dat zij hun bedrijven moeten sluiten, omdat er rond Winterswijk vier beschermde natuurgebieden liggen.

Wooldse Veen as voorbeeld

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemde Wooldse Veen in haar brief aan de Tweede Kamer specifiek als gebied waar natuurherstel moet zorgen voor minder stikstofuitstoot. Dat is de Achterhoekse boeren volgens Scholten in het verkeerde keelgat geschoten. Als natuurherstel in beschermde gebieden overal voorrang krijgt boven boeren, moeten alle bedrijven rond Winterswijk sluiten, zegt hij.

Bijzonder hoogveengebied

De provincie Gelderland is al jaren bezig met herstel van het bijzondere hoogveengebied. Het karwei is bijna klaar. Verantwoordelijk provinciebestuurder Peter Drenth gaat donderdagmorgen met de actievoerende boeren praten.
De blokkade verloopt volgens de politie rustig. De gemeente Winterswijk geeft de boeren de ruimte, zolang ze niet met tractoren het kwetsbare natuurgebied inrijden.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's