Vroege Vogels

Ruim helft van paarden in Nederland te dik

  •    •  
09-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gelders_paard_03.jpg
Meer dan de helft van de paarden en pony's in Nederland is te dik. Dat blijkt uit cijfers uit onderzoek in opdracht van het Paarden Kennis Centrum in Lelystad.
Twee medewerkers van het Paarden Kennis Centrum hebben een maand lang op maneges, pensionstallen en bij particulieren uitvoerig onderzoek gedaan naar de fysieke gesteldheid van de dieren. Daarbij zijn bijna zevenhonderd dieren onder de loep genomen. Liefst 57 procent van hen lijdt aan obesitas.
De gevolgen van overgewicht bij paarden en pony's zijn net als bij mensen zorgwekkend. De gewrichten en spieren komen onder een grotere druk te staan, wat klachten kan veroorzaken. Ook hebben paarden en pony's met overgewicht vaker last van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten.
Paarden en pony's in het noorden van het land hebben het meeste last van overgewicht. Verder blijken dieren onder de drie jaar de minste extra kilo's met zich mee te dragen. Opvallende uitkomst van het onderzoek is eveneens dat veel paardenhouders gewoonweg niet weten welk gewicht voor een paard of pony in normale conditie wenselijk is.
Het Paarden Kennis Centrum heeft als doel het welzijn van paarden en pony's door middel van kennisoverdracht te verbeteren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.