Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruim baan voor Oeverzwaluwen in Friesland

  •  
22-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_295557.jpg
Jistrum (Friesland) krijgt weer een oeverzwaluwenwand. Het college van B & W van Tytsjerksteradiel heeft dit besloten. Een aantal jaren geleden had Jistrum de grootste zwaluwkolonie van Nederland bij de Kalkzandsteenfabriek. Helaas verdween deze locatie toen de fabriek haar activiteiten beëindigde. Nu is er ruimte om bij het nieuwe industrieterrein aan de Jisterboerewei een nieuwe oeverzwaluwwand te realiseren.
Bij de ontwikkeling van dit industrieterrein wordt veel aandacht besteed aan de inpassing in het landschap en het duurzame karakter van het terrein. Het natuurterrein bij dit industrieterrein leent zich voor de aanleg van een oeverzwaluwwand.
De oeverzwaluw staat op de rode lijst van bedreigde vogels in Nederland. Het college van B & W van Tytsjerksteradiel hecht er daarom veel waarde aan dat er weer een broedplek voor deze vogels komt in Jistrum.
De oeverzwaluwwand wordt zo’n 20 meter lang. De zwaluwwand zal bestaan uit een constructie van betonelementen waarachter een zandwal komt. De vogels graven in deze wand nestgangen van nagenoeg een meter diep.
Samenwerking met Fûgelwacht De Fûgelwacht Jistrum wordt nauw betrokken bij het plaatsen van deze wand. De Fûgelwacht zal de wand in de toekomst ook onderhouden. Jaarlijks zullen zij er onder meer voor zorgen dat er vers zand in de wand wordt aangebracht en inventariseren hoeveel broedparen deze wand gebruiken.
Bron: SOVON

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.