Vroege Vogels

Ruim 90% bevolking in Zuidoost-Azië wil einde aan wilde dierenmarkten

  •  
07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vogeltjes-Markt_pixabay

© Pixabay

Aan de vooravond van Wereld Gezondheidsdag maakt WWF bekend dat uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de respondenten uit Thailand, Hong Kong, Myanmar, Japan en Vietnam (zeer) grote zorgen heeft over de uitbraak van het coronavirus. Ruim 90 procent van de respondenten wil dat de overheden van hun landen een eind maakt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht.

Consumptie van wilde dieren


Na de uitbraak van de besmettelijke ziekte COVID-19 besloot de Chinese regering in februari om alle markten voor consumptie van wilde dieren te sluiten. “China heeft goede stappen gezet door de jacht, handel, transport en het eten van wilde dieren te verbieden en Vietnam werkt aan vergelijkbare regelgeving”, zegt Christy Williams van WWF in Zuidoost-Azië. “Als we een pandemie in de toekomst willen voorkomen dan zullen andere Aziatische overheden ook een eind moeten maken aan de extreem risicovolle ongereguleerde dierenmarkten.”

Eerste belangrijke stap


Volgens Wander Meijer van GlobeScan in Hong Kong, die de online enquête heeft uitgevoerd, is dit het eerste onderzoek dat onomstotelijk uitwijst dat een overgrote meerderheid van de bevolking van de vijf onderzochte landen vindt dat markten waar dieren uit het wild worden verkocht en soms ook geconsumeerd dicht moeten. “We richten ons nu vooral op de gevolgen van de coronavirus crisis, maar het sluiten van deze markten is de eerste en belangrijkste stap om een soortgelijke crisis in de toekomst te voorkomen. Het sluiten van deze markten is beter voor de gezondheid van mensen. En van dieren natuurlijk.”

Wild dier voor consumptie

Uit het onderzoek blijkt verder dat negen procent van de ondervraagden aangeeft dat zij zelf of iemand uit hun omgeving kennen die in de laatste 12 maanden een wild dier voor consumptie op een markt hebben gekocht. 84 procent zegt dat het (zeer) onwaarschijnlijk is dat ze dit in de toekomst nog zullen doen.

Hoop op blijvende gedragsverandering


Onafhankelijk wildlife crime specialist Pauline Verheij (EcoJust) juicht de uitkomsten van het onderzoek toe: “Het is erg bemoedigend dat de publieke opinie ten aanzien van consumptie van wilde dieren in deze Aziatische landen zo is omgeslagen. Het is te hopen dat dit duidt op een blijvende gedragsverandering. Dit is echter niet alleen een Aziatisch probleem. Ook in andere delen van de wereld, zoals Afrika en Latijns-Amerika, worden op grote schaal wilde dieren uit het wild gevangen voor consumptie en de internationale handel. Als we een volgende pandemie willen voorkomen zullen overheden wereldwijd veel meer moeten investeren in de aanpak van illegale dierenhandel, en daarnaast de legale handel sterk aan banden moeten leggen.”

Niet-duurzame dierenhandel is een van de grootste oorzaken van biodiversiteitsverlies wereldwijd. Kijk hier wat WWF doet om deze grote bedreiging voor veel wilde diersoorten aan te pakken.

Bron: WWF

Meer over:

#corona, wild
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.