Vroege Vogels

In 2017 minder eikenprocessievlinders gevangen

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eikenprocessierups

© eikenprocessierupsen, fotograaf: foelyzip

In 1.795 vallen werden de afgelopen weken 41.723 eikenprocessievlinders gevangen. Hiermee is het gemiddelde aantal vlinders per val 33 procent lager dan in het recordjaar 2016. 

Vangst eikenprocessievlinders geeft overzicht

In augustus en september zijn met gebruik van feromoonvallen eikenprocessievlinders gevangen. Feromoonvallen zijn vallen die bepaalde insecten aantrekken en deze met een plakplaat of waterval vangen. De vangst geeft een goed overzicht van hoe de populatie zich lokaal ontwikkelt. Met de informatie kan bepaald worden waar zich mogelijk volgend jaar problemen kunnen voordoen. 

Mogelijke oorzaken van de daling

De daling kan verschillende oorzaken hebben. Door de droge en zonnige weersomstandigheden in de periode van nestvorming waren de nesten eerder zichtbaar en konden deze bestreden worden. De vlinder wordt bestreden omdat de brandharen van de rups schadelijk zijn voor mensen. Ook de nesten zitten vol met brandharen en worden om die reden verwijderd. Door hitte in juni hebben veel rupsen het nest verlaten en zijn de grond in gegaan. Hierdoor is het mogelijk dat de vlinders van deze rupsen pas in 2018 uitvliegen. 

Kans op plaagdruk van eikenprocessierupsen

Wanneer het regent vliegt de vlinder liever niet te ver en zet hij zijn eitjes dichter bij zijn oorspronkelijke nest af. Hierdoor wordt de kans groter dat er in 2018 plaatselijk veel nesten bij elkaar zitten. Veel nesten bij elkaar kunnen zorgen voor hogere plaagdruk en overlast. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.