Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Ruigpootbuizerd helpt landschapsbeheer

7 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ruigpootbuizerd

© foto: André Eijkenaar / Werkgroep Grauwe Kiekendief

Een ruigpootbuizerd met een zender op zijn rug, kan een beheerder precies aanwijzen wat een aantrekkelijk landschap is. Maar voor je zo'n vogel een zender om kan hangen, moet je hem wel eerst vangen. Bioloog Raymond Klaassen van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft in zijn carrière al heel wat vogels gevangen voor onderzoek, maar 'de ruigpoot' is toch wel de buitencategorie. 'We hebben nu een methode ontwikkeld met een schietnet en wat lokaas in de vorm van een dode muskusrat, Vorig jaar is het ons één keer gelukt om op die manier een vogel te vangen en te zenderen. Dit jaar hopen we er nog een aantal van een zender te kunnen voorzien.''

Landschapsbeheer

Voor Klaassen en collega's is het meer dan de moeite waard om deze vogels te zenderen, want ze kunnen veel vertellen over het landschapsbeheer. 'De ruigpootbuizerd is een zeldzame wintergast. Het viel ons op dat hij in Noordoost-Groningen vaak rond oude, in onbruik geraakte 'slaperdijken' rondhangt, en dan vooral rond de stukken waar niet te fanatiek wordt gemaaid of begraasd. Wij willen graag weten wat het is dat deze vogels daarin trekt en welke andere landschapselementen aantrekkelijk zijn voor de ruigpootbuizerd. Vandaar dat we ze een zender omhangen, waarmee we letterlijk van minuut tot minuut hun gangen kunnen nagaan. Op die manier wijzen ze ons precies de weg naar aantrekkelijke landschapselementen, wat ons weer veel leert over een beter, natuurvriendelijk beheer van het landschap.'  
Onder de foto van Raymond die in Groningen het net 'schietklaar maakt' staat een kaartje van de eerste gezenderde ruigpoot van vorig jaar. Daarop is te zien hoe het dier zich door het landschap beweegt.
Raymond Klaassen

© foto: Rob Buiter

track ruigpootbuizerd

© credits: Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's