Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ruige dwergvleermuis doet het in de herfst

1 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Waar voor veel dieren de periode van rust is aangebroken, is het seizoen van de ruige dwergvleermuis net begonnen. De periode van paarvorming en paring. In de herfst zoeken ze elkaar op en dat heeft nogal wat voeten in de aarde.
Zo verblijven de meeste mannetjes het hele jaar in Nederland, terwijl de meeste vrouwtjes een groot deel van het jaar in het verre Oost-Europa huizen. In de herfst vliegen de vrouwtjes tot wel 2000 kilometer om met de mannetjes hier te gaan paren. Milouska zoekt naar de ruige dwergvleermuizen op de plek waar ze het land binnenkomen: bij het Groningse Lauwersoog en in de kop van Noord-Holland. Hier belanden de dolverliefde vleermuizen samen in speciaal gemaakte vleermuiskasten.
Van de 21 soorten die we in Nederland hebben, is de ruige dwergvleermuis misschien wel de meest bijzondere vleermuis. De vleermuizen trekken grotendeels langs de kustlijn, in Nederland onder andere via de Afsluitdijk. Waarom ze dat doen is nog een groot mysterie. Op een aantal plekken kun je nu elke nacht wel vleermuizen horen – met de batdetector, want vleermuizen trekken ’s nachts en dan zie je ze niet. Vleermuisonderzoeker Bob Jonge Poerink brengt de trek van deze bijzondere vleermuis regelmatig in kaart. Een bungalowpark bij Lauwersoog fungeert in deze periode als pitstop voor de lange afstandstrekkers. Daar verblijven zowel mannetjes als vrouwtjes tijdelijk en maken ze elkaar het hof.
In de kop van Noord-Holland heeft de plaatselijke vleermuiswerkgroep 75 vleermuiskasten, die in deze periode vol zitten met ruige dwergvleermuizen (paartjes). Vleermuisexpert Jan Boshamer beheert de kasten en kijkt of ze bezet zijn.   
Vleermuiskast in je eigen tuin
Wil je de vleermuizen in Nederland een handje helpen? Maak je tuin dan ook geschikt voor ze. Bijvoorbeeld door een vleermuiskast op te hangen. Bekijk hier uit welke kasten je kunt kiezen en waar je ze ophangt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar