Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rubens blog: Vlieland

13 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Ruben is deze week op Vlieland, waar hij de bergeenden in het brakke water van Kroon's polders filmt.
Bergeenden zijn halfganzen, groter dan een eend maar kleiner dan een gans. Hun naam verwijst niet naar hun leefomgeving (ze leven niet in de bergen) maar naar hun nestgedrag: bergeenden leggen hun eieren in een hol in de grond, bijvoorbeeld een oud konijnenhol. Het zijn dus eigenlijk ver bergeenden!
In het voorjaar kun je op Vlieland duizenden bergeenden vinden, die allemaal op zoek zijn naar een partner. Als gevolg daarvan is het een lawaai en drukte van jewelste, terwijl de mannetjes constant badderen en hun veren oppoetsen en andere mannetjes wegjagen. De voorjaarskolder is hier duidelijk al goed begonnen.
Ruben Smit, maker van de Nederlandse natuurfilm “De Nieuwe Wildernis”, maakt dit seizoen een blog vanuit het Waddengebied.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.