Vroege Vogels

Rubens blog: Griend

  •  
26-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ruben Smit vervolgt zijn reis door het Waddengebied. Dit keer is hij aanbeland op vogeleiland Griend, broedgebied van duizenden meeuwen en sterns.
Vogeleiland
Griend is een kleine begroeide zandplaat in de Waddenzee, gelegen op ongeveer twaalf kilometer ten zuidwesten van Terschelling. In de Middeleeuwen was Griend veel groter, maar tegenwoordig heeft het eiland een lengte van zo'n 2000 meter en een breedte van ongeveer 1000 meter. De zandplaat is onbewoond, niet toegankelijk en op een vogelwachtershuis na onbebouwd. Dit vogelwachtershuis wordt een groot gedeelte van het jaar gebruikt als onderdak voor vogelwachters en natuuronderzoekers.
Wandelend eilandje
Doordat Griend niet door dijken wordt beschermd 'wandelt' het langzaam in oostelijke richting. Om het voor de ondergang te redden zijn er in de loop der jaren maatregelen genomen om het te beschermen.
Topgebied voor sterns
Griend, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten , herbergt de grootste kolonie van de grote stern in heel West-Europa. Jaarlijks broeden er ruim 10.000 paar. Daarnaast broeden op Griend vele andere soorten.
Vroege Vogels was recent nog op Griend. Bekijk de reportage.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.