Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruben Smit ziet ze vliegen

  •  
18-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Na meerdere eeuwen afwezig te zijn geweest, werd in 2004 de eerste zeearend weer waargenomen in Nederland. Eerst alleen als wintergast, maar in 2006 werd het eerste broedsucces van zeearenden geconstateerd in de Oostvaardersplassen. Dit zeearendenpaar heeft zich blijvend in dit gebied gevestigd en broedde er sindsdien elk jaar met succes. Na de Oostvaardersplassen werden zeearenden ook waargenomen op andere locaties, zoals de Biesbosch, Lauwersmeer en de Gelderse Poort.  
In de Oostvaardersplassen houdt Staatsbosbeheer de zeearenden goed in de gaten. Zo werd er in 2007 een webcam geïnstalleerd bij het nest om het gedrag van deze enorme roofvogel te volgen. In 2008 week het zeearendpaar uit naar een andere nestplaats, buiten het zicht van de webcam. Dit jaar bleek de voorkeur weer uit te gaan naar het nest van 2008. Een zeearend kan een nest namelijk wel tientallen jaren achtereen gebruiken en hoeft dus niet ieder jaar opnieuw aan de slag. Omdat dit nest al deels verzakt was, waren de zeearenden weer begonnen met het opbouwen van het nest. Toch hebben ze de sterkte van het nest overschat. Afgelopen maart zakte het zeearendpaar door het nest heen en mogelijk is daarbij een ei verloren gegaan. De zeearenden lieten zich niet uit het veld slaan en bouwden een nieuw nest, waar ze inmiddels hun intrek hebben genomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.