Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruben Smit: duizenden brandganzen

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ook dit seizoen maakt Ruben Smit een blog vanuit de Oostvaardersplassen.
Deze week laat hij ons iets heel spectaculairs zien: duizenden brandganzen die massaal neerdalen bij hun slaapplek.
Dit geeft niet alleen een prachtig gezicht maar ook een oorverdovend geluid. Staand en tot zijn oksels in de modder heeft Ruben nog nooit eerder vertoonde beelden weten te maken. Hij geeft je een dieper kijkje in de wereld van de brandgans.
Trekvogel
Brandganzen kun je herkennen aan hun witte kop. Ze voeden zich op dit moment flink met gras om aan te sterken. Ze hebben namelijk energie nodig om in april naar onder andere Nova Zembla te vliegen. Een groot gedeelte van de wereldpopulatie,  waaronder bijna alle vogels van Nova Zembla, overwintert in Nederland.
Lekker bed
Ze foerageren in grote groepen, en ook slapen doen ze gezellig samen.
Wanneer de zon ondergaat, vliegen ze met duizenden tegelijk naar hun slaapplaats, waar ze samen de nacht doorbrengen. Ze kiezen plas dras als bedje, want dat is veilig voor ze. Het is ondiep, maar het water is net hoog genoeg om te voorkomen dat de vossen om hen te grazen kunnen nemen.
Deze plas dras is bedolven onder de ganzenpoep. Ze slapen dus heerlijk in hun eigen poep….
Ruben Smit maakt om de week een reportage vanuit de Oostvaardersplassen. Dit doet hij in het kader van natuurfilm De Nieuwe Wildernis.  Bekijk de andere blogs van Ruben.
Gerelateerde links:
- De Nieuwe Wildernis
- Brandgans en andere trekvogels (Radio)
- De brandgans is geen vis (Natuurweetje)
- Brandgans (Foto)
- Ruben zoomt in (Video)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.