Vroege Vogels

Ruben: Ruig haarmos en raaf

  •    •  
11-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Heel vroeg in het voorjaar midden in het stuifzandgebied op de Hoge Veluwe gaat Ruben Smit op zoek naar de eerste tekenen van de lente. Daar bloeit nu massaal het ruig haarmos en ziet hij de bruiloftsdans van de raaf.
Raaf
De raaf is een zeldzame vogel die voorkomt in allerlei leefgebieden. Zoals bossen, landbouwgebieden en klifkusten. Ze leven in de herfst en winter in grote groepen. Maar in de broedtijd, rond eind februari en maart, vormen ze paartjes en eisen territorium op. Ze blijven hun hele leven bij hun partner. Het nest wordt in een hele hoge boom gebouwd en zelfs nog tientallen jaren gebruikt.
Ruig haarmos
Deze mossoort is een veel voorkomende soort en leeft voornamelijk voor op droge heide. Het speelt ook een belangrijke rol in het vastleggen van stuifzand. Het mos heeft kleine groene stekelachtige blaadjes met een roodkleurige bloempje. Ook heeft het roodbruine lange dunne stengels die rechtop staan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.