Vroege Vogels

Ruben op Schier

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ruben Smit sluit zijn reis door het Waddengebied af op Schiermonnikoog. Dankzij volop jodelende veldleeuweriken en roepende rugstreeppadden heeft Ruben ook deze week het ultieme Waddengevoel al snel gevonden.
Schiermonnikoog is vanuit het westen gerekend het vijfde Waddeneiland. Met 938 bewoners is ‘Schier’ de Nederlandse gemeente met de minste inwoners. Dit Friese Waddeneiland staat behalve zijn rust ook bekend om zijn prachtige kwelders. Dat zijn gebieden die af en toe onder water komen te staan, waardoor een speciaal soort vegetatie de kans krijgt zich te ontwikkelen.
Groene Strand
Ruben neemt een kijkje op het Groene Strand, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten . Dit kweldergebied dankt zijn naam aan de kleur van de algen, wieren, grassen en kruiden die hier weelderig groeien. Het Groene Strand is namelijk geen zandstrand, maar een blubberstrand. Dat is te danken aan de algen en wieren. Deze primitieve plantjes vormen hier een mat, die dient als voedingsbodem waarop andere plantensoorten kunnen groeien. Ook maken de algen en wieren het strand hier harder, waardoor er een toplaag kan ontstaan. Een mooi voorbeeld dat kleine, primitieve plantjes het hele landschap snel kunnen veranderen.
Op Schiermonnikoog worden nieuwe kwelders afgewisseld met gebieden die al heel lang kwelder zijn. De oude kwelders zijn al lang extensief in beheer, wat inhoudt dat ze in de zomermaanden worden begraasd door koeien. Maar in de winter wordt er gegraasd door ganzen, vooral door de brandgans die hier volop aanwezig is tussen oktober en mei. Deze twee soorten grazers zorgen voor variatie op de kwelder: je vindt er laag én hoog gras. Dit verschil in grashoogtes is weer heel belangrijk voor de sterk in aantal afgenomen veldleeuwerik. Die kun je hier nog hoog in de lucht zien jubelen.
Vier de Natuur
Op 24 mei 2014 zal voor de eerste keer de natuur worden gevierd naar Frans model 'Fête de la Nature': een prachtig landelijk initiatief waarbij de natuur in de spotlicht komt te staan door workshops, clinics en speurtochten. In Brummen verzorgt o.a. Ruben de clinics natuurfilm en -fotografie gericht op met name kinderen (8 tot 18) maar ook volwassenen steken er zeker veel van op. Vooraf aanmelden is noodzakelijk om de organisatie goed te laten verlopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.