NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ruben hoort een fluiter

2 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Fluiter

© Fotograaf: gerritkie

Natuurfilmer Ruben Smits geniet op de Veluwezoom van het prille lentegroen in een ontluikend beukenbos en zoekt daar naar een van de onbekendste zangvogels van ons land: de mosgroene fluiter.

Karakteristieke zang

Je ziet de fluiter niet snel, maar je hoort hem des te beter. Dit mosgroene bosvogeltje met z’n kenmerkende citroengele borst en wenkbrauwstreep heeft een heel karakteristieke zang: het lijkt alsof er een knikker op een stalen plaat stuitert. Zijn naam dankt hij aan zijn tweede zangtype: weemoedige, licht dalende fluittonen.

Oud bos

Je vindt de fluiter typisch in een oud bos zoals de Veluwezoom. De beuken zijn daar nu vol aan het ontluiken en laten de lente op z’n fraaist zien. Leuk weetje: Nationaal Park Veluwezoom , eigendom van Natuurmonumenten, was in 1930 het eerste Nationale Park van Nederland. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.