Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruben: Heckrunderen

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ook dit seizoen maakt Ruben Smit een blog vanuit de Oostvaardersplassen.
Deze week filmt hij zwangere heckrunderen.
 
Heckrund op het punt van bevallen
Ruben vind in de Oostvaardersplassen een heckrunderkalf en een hoogzwangere koe. Ze heeft zich afgezonderd. Dat betekent dat ze elk moment kan bevallen, dus is het zaak haar niet te storen.
Heckrunderen in de Oostvaardersplassen
Er lopen in dit gebied 200 a 250 heckrunderen rond. Dit aantal blijft elk jaar redelijk constant. De hoeveelheid runderen die dood gaan, wordt namelijk elk jaar weer aangevuld met geboortes.
Het is een zwaar jaar voor het heckrund. Door de koude winter en voorjaar hebben ze weinig te eten. Normaal gesproken vreten ze zich vol in de herfst om zo de winter door te komen. Nu de kou zo lang aanhoudt, worden veel vetreserves verbruikt en zijn de ribben goed te zien. Ze houden volhardend vol, ondanks dat er jaarlijks 25% overlijdt.
Ruben Smit houdt maakt om de week een reportage vanuit de Oostvaardersplassen. Dit doet hij in het kader van natuurfilm De Nieuwe Wildernis.  Bekijk de andere blogs van Ruben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.