Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De schatkamer van de Veluwe

12 dec 2016
  •  
leestijd 1 minuten
heikikker_amplex.jpg
Bij Nationaal Park De Hoge Veluwe denk je niet meteen aan natte natuur. Toch is hier een heidegebied met een bijzondere waterhuishouding te vinden, waarin bijzondere dieren en planten leven. Natuurfilmer Ruben Smit maakt een documentaire over dit Deelense Veld door de seizoenen heen. Deze week in Vroege Vogels een voorproefje.
Het Deelense Veld is een groot heidegebied dat bestaat uit natte heide. Paradoxaal genoeg, zijn de hoger gelegen delen nog natter dan de lagere delen. Het regenwater dat in de grond zakt reageert met ijzermineralen en zuurstof in de bodem. Zo vormt zich een waterdichte laag. Het water kan niet verder wegzakken en er ontstaat een soort badkuip, die regelmatig overloopt.
In het gebied ontstaan allerlei vennetjes. Verschillende dieren en planten profiteren optimaal van deze tijdelijke watertjes. De heikikker bijvoorbeeld, gebruikt het water om te paaien en om eitjes in te leggen. In zijn documentaire brengt Ruben Smit de natte natuur in het Deelense Veld in beeld in de verschillende seizoenen. 

Meer over:

ruben smit

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.