Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruben: bosanemoon

  •  
21-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ruben staat deze week met zijn camera op Landgoed Middachten, waar hij tussen de bosanemonen het ultieme voorjaarsgevoel krijgt. 

Kritisch
De bosanemoon is een heel kritisch plantje. Het komt alleen voor in vruchtbare en natte loofbossen met de juiste bomen. De bosanemoon begint met bloeien aan het einde van de winter of het begin van het voorjaar, wanneer de bomen nog niet in blad staan. Wanneer de bomen vol bladeren zitten, wordt het te donker voor de bosanemoon en is er een einde gekomen aan zijn bloeiseizoen.
Mierenbroodje
De bosanemoon verspreidt zich ondergronds door middel van z’n wortelstokken. De plant vormt echter ook mierenbroodjes. Dat zijn zoete aanhangsels aan de zaden die als voedsel kunnen dienen voor mieren. Dankzij de mieren worden de zaden van de plant verder verspreid. In Nederland komen rond de 200 plantensoorten voor die mierenbroodjes maken en die hun zaden op dergelijke wijze laten verplaatsen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.