Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roze pelikanen toch ontsnapt

  •  
11-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
pelikaan_10.jpg
De roze pelikanen die de voorbije dagen gezien zijn in Zeeland, Breda en Nieuwveen, en eerder boven Gent werden waargenomen, zijn zeer waarschijnlijk ontsnapt uit een dierentuin. Eerder werd door sommigen nog een wilde herkomst vermoed.
Afgelopen weekend werd de ring van één van de vogels goed gefotografeerd . Uit de af te lezen code bleek dat dit exemplaar grootgebracht zou zijn in de dierentuin van Praag. De vogelcurator van deze Zoo Praha liet weten dat de vogel in 2001 overgebracht was naar Pairi Daiza , een dierenpark in Cambron-Casteau in het Belgische Henegouwen. Het park ontkent dat het om haar pelikanen gaat, maar een herkomst uit gevangenschap lijkt inmiddels zeker.
De laatste keer dat een wild geachte roze pelikaan in Nederland werd waargenomen was in 2006. Het ging tot nog toe om slechts enkele aanvaarde exemplaren, die bovendien steeds solitair waren.
De dieren die nu worden gezien zijn bovendien opmerkelijk intens roze gekleurd. Dit kan veroorzaakt worden door de stof caroteen in bijvoedering.
Beluister ook het interview met Embert Messelink in Dit is de Dag.
Bekijk hieronder de beelden die André Strootman maakte:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.