Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roze pelikaan in Zeeland

  •  
07-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
pelikaan.jpg
In het Zeeuwse Wemeldinge is vrijdagochtend een roze pelikaan gezien. De vogel, met een vleugelspanwijdte van 3 meter, is een zeer zeldzame verschijning in ons land, zo meldt boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten.
Donderdag werden al drie roze pelikanen gezien boven Gent . Een paar uur later werden er twee gezien boven Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde.
Afzwaaier
Sluijter vermoedt dat de pelikaan in Wemeldinge een 'afzwaaier' is, die onderweg was van de broedplaats in het Donaugebied naar Afrika. Dat baseert hij op het gave verenkleed, het schuwe gedrag en de ongeringde poten van de vogel. Hij denkt dat de vogel hier niet lang zal blijven en vanzelf weer warmere oorden zal opzoeken.
Toch is het allerminst zeker dat de nu ontdekte vogel daadwerkelijk van wilde oorsprong is: de laatste jaren werden in Nederland verschillende malen ontsnapte pelikanen waargenomen. Eén van deze vogels dook later zelfs in Denemarken op, terwijl een vogel uit Artis, met de naam Florien, dood gevonden werd in Duitsland . De laatste keer dat een wild geachte roze pelikaan in Nederland werd waargenomen was in 2006 .
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.