Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdamse boeren krijgen ruimte om te vergroenen

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
19-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1169 keer bekeken
  •  
Rotterdam

© Rob Buiter

Natuurmonumenten en 23 andere organisaties hebben 8,8 miljoen euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij om de landbouw rond Rotterdam te vergroenen. Van producent tot consument, alle schakels worden aangepakt in het project 'Rotterdam de boer op'.

Soil Heroes

Eén van de deelnemende organisaties is de stichting Soil Heroes Foundation, van akkerbouwers Mellany en Jeroen Klompe uit Mijnsheerenland. Op hun bedrijf van 300 hectare proberen ze met regeneratieve landbouw hun productie te vergroenen. Eén van gereedschappen die ze daarvoor uitproberen zijn de zogeheten 'biofertilizers'.

Mellany Klompe met wecckfles

Mellany Klompe met weckfles

© Rob Buiter

Bosbodem

"Voor onze biofertilizers fermenteren we humus uit de bodem van een loofbos", vertelt Klompe. "In het najaar, als de schimmels in de bosbodem het meest actief zijn, halen we een laag humus van twintig centimeter diep uit de bodem en stoppen die in afgesloten vaten waar we wat 'moedercultuur' bij doen. Vervolgens laten we dat enige tijd fermenteren. Als je dat als mest op het land brengt, zijn de voedingsstoffen veel directer beschikbaar voor de planten. We experimenteren ook met grondstoffen van of uit de buurt van ons bedrijf. Op die manier willen we de kringloop in de natuur sluiten."

Boodschappenmandje

Klompe is heel blij met de steun van de loterij. "Banken en subsidieverstrekkers als de provincie zitten niet te wachten op dit soort experimentele benaderingen. En als je er al een subsidie voor aan kan vragen, dan ben je meer met administratie bezig dan met vergroening van de landbouw."

"Door 'Rotterdam de boer op', krijgen we de kans om te laten zien dat dit werkt. En ondertussen kunnen we aan consumenten uit Rotterdam en de wijde omgeving laten zien dat ze via hun boodschappenmandje ook kunnen helpen om de omgeving van hun stad te vergroenen."

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Natuur

Meer over:

rotterdam, landbouw, boeren, biologisch boeren, hummus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.